8 stappen voor betere vitaliteit medewerkers

De zin hebben om er elke dag weer volop tegenaan te gaan, in je werk. Die zin krijg je elke dag opnieuw als je voldoende energie kan putten uit je werk. Uit wat je doet, en uit wat het je zelf oplevert. Bij vitaliteit gaat het om persoonlijke energie om langer, en beter door te werken. Dat gaat niet vanzelf. Maar het goede nieuws is: je kunt blijven werken aan je eigen vitaliteit.

Lichamelijk en mentaal goed in balans blijven speelt een belangrijke rol bij minder gevoelig zijn voor werkstress. Leefstijl draagt daar zeker aan bij. Voldoende rust nemen, gezonder eten en drinken, regelmatig bewegen en op tijd ontspannen. Het kan helpen om werkstress te voorkomen. Jaarlijks lopen meer dan een miljoen mensen het risico op een burn-out of andere werkgerelateerde psychische aandoeningen door werkstress. Dat kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals inefficiënte procedures, een onaangename werksfeer, rolonduidelijkheid of onrealistische doelstellingen. Niet elke factor telt voor iedereen even zwaar mee. Maar de volgende 8 tips helpen iedereen naar een vitaler werkend leven.

1} Gezonder en socialer eten

De eerste stappen richting structureel beleid op vitaliteit zijn vrij basaal. Gezonder eten in de kantine. Nog altijd aandachtspunt, want ruim 20 procent zegt zich minder goed te kunnen concentreren na een slechte lunch. En 17 procent zegt sneller geïrriteerd te zijn. Beter lunchen heeft ook een sociale functie. Elkaar wat vaker zien op informele tijden zorgt al snel voor tweemaal zoveel output, declarabele uren en meer creativiteit. Andere mensen ontmoeten kan ook andere manieren opleveren om naar het werk te kijken. Of het geeft nieuwe inspiratie, en ondersteuning onder het motto ‘gedeelde smart’…

2} Pas op met de suiker.

Een andere sluipmoordenaar van uw vitaliteit zijn de kleine versnaperingen zoals koek en snoep die vaak aanwezig zijn op allerlei plekken in het pand. Vergaderzalen en wachtruimtes waar mensen ze nog snel even meepakken zijn berucht. Gezonde hapjes zijn al beter, zoals komkommer of (ongekookte) bloemkool met een beetje dipsaus. Pas vooral op met suiker. Het zit werkelijk in alles, ook in vlees, en we eten er 52 kilo per jaar van. Gooi het niet in de koffie of thee, probeer te minderen. Wie het druk heeft, kan misschien beter vaker kleinere porties eten. Dit “grazen” moet u wel beperken tot 7 eetmomenten per dag.

3} Zitten is echt het nieuwe roken.

Op de meeste kantoren kan je echt alleen maar zittend je werk doen. E-mail en online chat zorgen dat mensen zelfs niet meer op hoeven te staan om collega’s te spreken. Gevolg is dat mensen steeds intensiever doorwerken, met veel te korte pauzes, en met veel te weinig menselijk contact. Veel zitten betekent ongelukkige, overwerkte en minder tevreden werknemers, wat uiteindelijk een negatieve impact heeft op de productiviteit. Om te zwijgen van verhoogde risico’s op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Wat te doen? Probeer dynamisch te werken. Dat betekent (veel) vaker opstaan, naar een collega lopen in plaats van mailen, bellen of appen, neem vaker mini-pauzes en ga lunchwandelen. Elke pauze die u wel neemt, heeft zich op het einde van de dag drie keer uitbetaald in verhoogde productiviteit en meer werkplezier.

4} Leef gezond(er), dat verdient zichzelf terug.

Lichamelijk en mentaal goed in balans blijven speelt een belangrijke rol om minder gevoelig te zijn voor werkstress. Leefstijl draagt daar zeker aan bij. Volgens arbodiensten onderschatten we nog altijd de positieve effecten op gezondheid en productiviteit van voldoende bewegen, gevarieerd eten, en voldoende slapen. Alleen gezonder leven zorgt al voor 10 tot 15 procent meer productiviteit. En dan gaat het om nuttige output, dus niet het soort werk dat een ander moet overdoen of herstellen.

5} Niets doen is ook werken.

Het calvinistisch arbeidsethos zit ons Nederlanders danig in de weg. We zijn zelfs zó verslaafd geworden aan werken dat we moeten leren om bewust niets te doen. Terwijl bekend is dat altijd hard doorwerken niet effectief is. Juist de balans tussen spanning en ontspanning levert vaak het beste resultaat op. Durf dus minstens drie keer per werkdag even niets te doen. Zit de agenda vol? Zet er drie keer per dag een kruis in van (minstens) 30 minuten. Kijk uit het raam en maak ondertussen je gedachten leeg. Sta op, en maak een (lunch)wandeling, of een praatje met collega’s op een andere afdeling. Onderbreek de constante gedachtenstroom. Wie daarna weer aan zijn werk denkt, is als iemand die ontwaakt uit een (diepe) slaap. Met verse ideeën, nieuwe inspiratie vanuit nieuwe energie voor het werk.

6} Geef elkaar zo veel mogelijk de ruimte.

Verruim zo veel mogelijk de mogelijkheden om op flexibele tijden te werken. Hanteer ruime openingstijden voor bedrijfsgebouwen. Maar zeg erbij dat aanwezigheid de hele tijd absoluut niet gewenst is. Richt goede thuiswerkplekken in, zorg voor snelle en veilige internetverbindingen, help mensen daarbij, bied compensatie aan voor privéafspraken tijdens werkuren en werk tijdens privétijden. Wanneer u als manager resultaatafspraken maakt, vergeet dan niet dat taken en bevoegdheden bij elkaar horen. Leidinggevenden doen er goed aan om meer stil te staan bij hun voorbeeldfunctie, dus: geen mails of apps sturen ’s avonds laat en niet teveel overwerken.

7} Toon oprechte belangstelling.

Verdiep u echt en oprecht in de persoonlijkheid van collega’s. Wat beweegt hem of haar? Is het een sport, een hobby, reizen, het gezinsleven, de maatschappij? Ook als u daar niets mee heeft, wil de ander graag vertellen wat daar nu zo fascinerend aan is als u blijk geeft van oprechte belangstelling. Het is de basis voor betere samenwerking, ook professioneel, in de vele projecten en teams waar iedereen tijdens zijn werkende leven bij betrokken raakt. Die kennis hebben leidinggevenden echt nodig om voor elke medewerker op maat te kunnen inschatten hoe scheiding tussen werk en privé het beste kan lopen.

8} Herken op tijd wanneer het fout lijkt te gaan.

Werkstress is meestal ruim van tevoren te herkennen. Een goede indicator is veranderend gedrag. Het denken van mensen verandert: ze reageren verstrooid, vergeten dingen. Mensen met teveel stress worden ook emotioneler: ze reageren sneller geïrriteerd, zijn ontevreden. Wie steeds sneller geïrriteerd raakt, zich kort achter elkaar opgewekt en neerslachtig voelt en bij grotere werkdruk direct boos of moedeloos wordt, weet dat zijn of haar mentale vitaliteit niet (meer) optimaal is. De beste oplossing is meestal: ruimte scheppen. Letterlijk en figuurlijk, door even iets heel anders te gaan doen. Dat kan met sporten, maar ook door te mediteren of bezig te gaan met de kinderen, de auto te wassen of .. een ingewikkelde puzzel op te lossen.

Bron: overduurzameinzetbaarheid.nl