Hoe veranker je mentaal welzijn van jongeren structureel in jouw organisatie?

Werken er jongere medewerkers binnen het bedrijf?

Dan profiteer je ongetwijfeld van hun innovatieve ideeën en energie.
Maar er is ook een keerzijde van de medaille: veel jongeren zijn vatbaar voor hoge werkstress. Hoe kun je hen helpen om mentaal weerbaarder te worden?

Medewerkers tussen de 25 en 35 jaar hebben bovengemiddeld veel last van werkstress, blijkt uit onderzoek door TNO. Maar liefst 17% van de mensen uit deze leeftijdsgroep kampt met een burn-out of andere psychische klachten. Dit komt veelal door emotioneel zwaar werk, hoge functie-eisen, ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals pesten, maar ook ‘het in de lucht houden van (te)veel ballen’.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat werkende jongeren tussen de 15 en 25 jaar vooral last hebben van hun eigen angst om fouten te maken (24%). Daarnaast blijkt een te hoge werkdruk door te veel of te lastig werk in 15% van de gevallen werkstress op te leveren. Opvallend genoeg gaf 32% van de jonge vrouwen aan te veel van zichzelf te eisen.

Wil jij als werkgever jongeren binnen jouw organisatie ondersteunen? Lees dan deze tips:

  1. Houd regelmatig een vinger aan de pols of het werk niet te zwaar is.
  2. Wees alert op ongewenst gedrag en pak dit direct aan.
  3. Wijs jonge medewerkers een mentor toe.
  4. Bouw de werkdruk rustig op, met evaluatiemomenten voordat je opschaalt.
  5. Vraag jonge medewerkers deels op kantoor te werken, zodat ze informele adviezen kunnen krijgen van oudere medewerkers.

En heb jij in jouw rol van werkgever ondersteuning nodig omdat je er even niet meer uitkomt, of heeft één van je werknemers behoefte aan professionele begeleiding?

Wij helpen je graag verder.

  • Betrokken

  • Deskundig

  • Onafhankelijk