De overheid is er duidelijk in: ieder bedrijf moet een beleid hebben op psychosociale arbeidsbelasting. Zowel werkdruk als ongewenste omgangsvormen zijn belangrijke oorzaken van werkstress. En zodoende één van de belangrijkste oorzaken van verzuim of arbeidsongeschiktheid. Reden dus om hier als bedrijf echt mee aan de slag te gaan.
Bij voorkeur is zo’n beleid meer dan een verplicht nummer en levert het een bijdrage om werkstress te voorkomen. Dit vraagt om een aanpak waarbij PSA op een praktische en heldere wijze wordt gemonitord. En om logische maatregelen die werken in de praktijk. Er is vanuit de wetgeving geen voorgeschreven manier waarop dit moet plaatsvinden. Dit geeft dus ruimte om het beleid op werkdruk en ongewenste omgangsvormen in te vullen op een manier die past bij de organisatie.
Binnen de cursus leer je het toepassingsgebied van PSA nader verkennen. Welke modellen liggen hieraan ten grondslag? Wat is de invloed van de werkzaamheden? Wat zijn manieren om PSA in kaart te brengen en wat zijn effectieve manieren om er mee aan de slag te gaan? Kortom, ‘Hoe zorg je voor een goed werkend vangnet voor de medewerkers op dit risicogebied?’
Doel van de opleiding
Je kan een beleid opzetten op het gebied van werkdruk en ongewenste omgangsvormen voor je organisatie. Je weet hoe je dit risicogebied nader kunt (laten) onderzoeken. Je herkent PSA binnen je eigen organisatie en kunt leidinggevenden ondersteunen op PSA thema’s.
Inhoud:
– Wettelijk kader van PSA
– Aanpak Inspectie SZW op PSA
– Modellen van werkdruk/werkstress
– Verkennen van ongewenste omgangsvormen (toepassingskader)
– Onderzoeken van werkdruk en omgangsvormen (zelf doen of laten doen)
– Maatregelen om werkdruk aan te pakken
– Maatregelen om omgangsvormen te managen
– Opstellen van beleid PSA: werkwijze
– Onderhouden van het beleid